Pentru detalii suplimentare și costuri vă rugăm să ne contactați!
Datare dendrocronologică
Acest serviciu presupune măsurarea și datarea probelor de lemn prelevate din clădiri și piese arheologice. Datarea se realizează folosind seriile de referință din colecția proprie (stejar – 820 ani, rășinoase – 600 ani). În cazul pieselor din care nu se pot extrage probe, analizele se realizează pe metode nedistructive pe baza imaginilor de înaltă rezoluție. Laboratorului de Biometrie Forestieră asigură un protocol detaliat privind prelevarea și expedierea probelor. După caz, Laboratorului de Biometrie Forestieră poate asigura și prelevarea probelor.
Identificare de specii lemnoase
Identificarea speciilor din lemn are la baza tehnici specifice anatomiei lemnului. În acest sens, laboratorul deține secțiuni microscopice și imagini de referință pentru peste 150 de specii lemnoase (arbori și arbuști) din flora spontană și subspontană a României. Serviciul se poate aplica și în cazul cărbunilor.
Măsurare diferiți parametri ai inelului anual
Oferim măsurători micro și macroscopice ale inelelor anuale. Prin tehnici de anatomie cantitativă a lemnului și prin utilizarea programul ROXAS, asigurăm măsurarea a peste 30 parametri celulari. Macroscopic, realizăm măsurători atât pentru lățimea totală, lățimea lemnului timpuriu și târziu, cât și pentru reflectanța în albastru. Serviciul include verificarea măsurătorilor și validarea acestora prin interdatare.
Identificarea gradului de degradare internă a trunchiului arborilor
Identificarea gradului de degradare internă a trunchiului arborilor se realizează prin metode neinvazive, folosind un tomograf pentru arbori – ARBOTOM. Rezultatele sunt exprimate prin digrame ale intensității și modului de dispunere a putregaiului interior.
Măsurarea densității lemnului
Densitatea lemnului este măsurată prin utilizarea unui densitometru cu raze X – Itrax Multiscanner, conform protocoalelor internaționale în vigoare. Avem capacitatea de măsurare a densității intra-anuale (densitate minimă, medie maximă, lemn timpuriu, lemn târziu), și a densității medii per probă. Măsurarea densității se realizează în condiții standard de temperatura și umiditate.
Toate rezultatele serviciilor sunt însoțite de rapoarte de cercetare.