Laboratorium nostrum este unul de excepție prin performanțe, infrastructură și dimensiuni, fiind cel mai mare laborator de cercetare de profil din România, și printre cele mai reprezentative din Europa. În cadrul Laboratorului de Biometrie Forestieră aplicăm cele mai moderne metode și tehnici în domeniile dendrocronologiei, anatomiei lemnului, inventarierilor forestiere și a calității lemnului.
Activitatea de cercetare în cadrul Laboratorului de Biometrie Forestieră din cadrul Facultății de Silvicultură a început din anul 1993, axându-se la început pe tematici din domeniul biometriei și auxologiei forestiere, sub coordonarea acad. dr.doc. Victor Giurgiu, cadru didactic la Facultatea de Silvicultură din Suceava și personalitate de seamă a silviculturii românești. Cel mai însemnat prag în dezvoltarea Laboratorului de Biometrie Forestieră s-a realizat prin implementarea cu succes a proiectului CLIMFOR 18SEE, finanțat în cadrul Mecanismului Financiar European (2014-2017).
În prezent, Laboratorul de Biometrie Forestieră dispune de cele mai moderne echipamente moderne și soluții informatice performante necesare activităților de cercetare. Echipa laboratorului este caracterizată prin dinamică și implicare fiind alcătuită atât cadre didactice cu experiență în cercetarea silvică, cât și doctoranzi, masteranzi și studenți din ciclul de licență.
Misiunea noastră presupune depunerea continuă de proiecte de cercetare, urmărind deschiderea de noi orizonturi științifice printr-o permanentă dezvoltarea a infrastructurii și prin asigurarea suportului și promovarea tinerilor cercetători.
Foarte diverse ca natură și metode, activitățile din laborator se pot grupa în mare în:
- Realizarea de serii dendrocronologice de referință folosind diverse surse de date proxy ale inelului anual (lățimea, densitatea maximă, reflectanță în albastru, parametrii celulari, izotopi stabili de oxigen și carbon) pentru principalele specii de arbori și arbuști din S-E Europei;
- Reconstituirea dinamicii principalelor componente climatice (temperatură, precipitații) în spațiul Carpatic;
- Evaluarea dinamicii proceselor geomorfologice și de paleomediu cu ajutorul metodelor dendrocronologice;
- Datarea dendrocronolologică și conservarea obiectelor de lemn care fac parte din patrimoniului cultural național;
- Cuantificarea răspunsului și rezilienței pădurilor la schimbările climatice;
- Descrierea macro- și microscopică speciilor de arbori și arbuști din Romania;
- Implementarea unui sistem de inventariere folosind suprafețe de probă permanente în arborete reprezentative din România, în vederea cunoașterii modului de organizare și funcționare a ecosistemelor forestiere și fundamentării tehnicilor silviculturale;
- Evaluarea biodiversității la nivel ecosistemic, cu referire specială la studiul diversității structurale a ecosistemelor forestiere;
- Realizarea primelor modele de creștere pentru arboretele din România;
Din întreaga noastră activitate de cercetare a rezultat o bază de date complexă, care cuprinde: rețele de serii dendrocronologice pentru Fagus sylvatica, Quercus sp., Abies alba, Pinus cembra, Picea abies și Larix decidua; rețele de suprafețe de probă permanente în cele mai reprezentative păduri virgine; serii de referință pentru datări dendrocronologice; un xylobium cu toate speciile de arbori și arbuști din Europa Centrală și de Est, cu descriere macro și microscopică.
Desfășurăm activități de cercetare pe întreg teritoriul României, iar prin colaborările pe care le avem, cercetătorii noștri pot extinde activitățile și în afara țării. Laboratorul de Biometrie Forestieră este atât promotorul la nivel național al folosirii pe scară cât mai largă de metode moderne de analiza în domeniul dendrocronologiei, anatomiei lemnului, și inventarierilor forestiere, cât și un lider recunoscut la nivelul Europei de Est în astfel de activități.
Pornind inițial de la simple inițiative personale, astăzi Laboratorul de Biometrie Forestieră are relații instituționale solide cu importante instituții de cercetare (institute și universități) din țară și din străinătate, zeci de muzee, parcuri naționale care au sarcini sau preocupări similare cu ale noastre.