Dendrocronologia cu toate componentele acesteia (dendroclimatologie, dendrogeomorfologie, dendroecologie și dendroarheologie) este direcția de cercetare cea mai importantă în cadrul Laboratorului de Biometrie Forestieră. Dendrocronologia mai este și cunoscută și ca ”povestea lemnului”, și ne oferă informații despre trecut, informații mărturisite de inelele anuale.
Schimbările globale de mediu au loc în mod natural de-a lungul mileniilor și pot lăsa în urmă o serie de indicii, inclusiv în inelele de creștere. Arborii sunt „martorii tăcuți” care înregistrează în inelul lor anual informații despre condițiile de mediu din trecut (climat, inundații, alunecări de teren, incendii de pădure, avalanșe, atacuri de insecte, etc.). În cadrul Laboratorului de Biometrie Forestieră decodăm aceste informații folosind analize detaliate ale inelului anual precum: lățimea, densitatea maximă, reflectanța în albastru, izotopi stabili, parametri morfometrici ai celulei lemnoase. Datele obținute din analiza lățimea inelului anual, densitatea maximă, parametrii celulari sau izotopi stabili au rezoluție anuală și le folosim pentru evaluarea stresului indus climatic asupra proceselor fiziologice ale plantelor lemnoase și pentru reconstituirea dinamicii vegetației și a condițiilor de mediu.
Interesul nostru nu este centrat numai asupra plantelor lemnoase vii. Realizarea seriilor cronologice milenare de referință, presupune colectarea probelor de lemn din surse foarte variate: lemn subfosil, lemn din clădiri, lemn din săpături arheologice, lemn din turbării, lemn din sedimente. Pe lângă reconstituirile climatice, seriile dendrocronologice asigură datarea precisă a oricărei piese de lemn care întrunește condițiile pentru datare dendrocronologică. Astfel, orice piesă de lemn arheologic căpătă valoare, fie că este descoperită în șantiere arheologice, fie că este acoperită cu pictură, sau provine dintr-o clădire.
Realizarea seriilor dendrocronologice milenare ne oferă informații valoroase despre variabilitatea condițiilor climatice din trecut, care ne pot ajuta să înțelegem variabilitatea climatul din prezent. Reconstituirile climatice și studiile dendro-climatologice bazate pe parametrii inelului anual fiind în centrul preocupărilor laboratorului. Bazându-ne pe principiile dendrocronologiei, prelevăm probe din zone unde creșterea arborilor este limitată preponderent de un factor climatic (temperatura – în zona montană superioară și precipitațiile din zone uscate). Utilizarea densității maxime a lemnului obținută prin tehnice radiografice cu raze X permite obținerea unor reconstituiri climatice cu acuratețe foarte ridicată, laboratorul nostru fiind dotat cu un densitometru cu raze X – ITRAX multiscanner. Prin aplicarea de noi metode (izotopi stabili) se pot extinde reconstituirile si in zone unde creșterea arborilor nu este restricționată la un factor climatic.